I brew från version 1.0.25 kan man i panelen för fördröjd start, inte bara välja fördröjd start av bryggförloppet utan även välja fördröjd mäskstart. Man kan antingen ange tidpunkt när mäskningen ska starta eller ange en önskad tidpunkt för utmäskning. För att utnyttja fördröjd mäskstart anger man inmäskningstemperatur i programmera panelen till den verkliga temperaturen man har i det kalla bryggvattnet. Efter inställning fördröjd mäskstart startas automatiken, du startar bryggningen och svarar på kontrollfrågorna om bryggvatten påfyllt etc. som vanligt. Efter pumpavluftningen startar uppvärmningen till inmäsktemperatur. Eftersom du angett inmäskning vid bryggvattnets verkliga temperatur, kommer du genast till inmäskning. Du monterar maltröret och gör  inmäskning i det kalla bryggvattnet, kvittera därefter som vanligt att inmäskningen är klar. Automatiken kommer nu att räkna ner tiden tills fördröjningen uppnåtts och därefter starta uppvärmning mot rast 1.

Exempelvis fyller du i vatten och och gör inmäskning på kvällen och ställer in att utmäsk skall ske kl. 08.00 på morgonen nästa dag. Styrprogrammet ser till att valt mäskprogram genomförs och är klart så att du kan göra din första manuella arbetsinsats med utmäskning kl. 08.00 dagen efter.

Använd så kallt vatten som möjligt, använd bryggolle och vi rekommenderar en maximal fördröjningstid på 10 timmar.

Genom användande av kall inmäsk kan man göra upp till tre brygder per bryggardag. Något beroende på hur lång tid mäskning och koktid man har. Genom att förvärma bryggvatten och lakvatten för efterföljande batcher kan tidsåtgången ytterligare reduceras.

Det där med kall inmäsk är egenligen inget nytt.  Det som är viktigt är att inte låta den kalla inmäsken dra för länge innan uppvärmning påbörjas och att den kalla temperaturen inte är för hög. Vi rekommenderar att temperaturen inte överskrider 25 grader. Det som kan hända är att mjölksyrebakterier som naturligt finns i malten börjar föröka sig och producera mjölksyra vilket resulterar i en lättvariant av suröl. Sen finns det också en risk om det ligger för länge, även vid lägre temperaturer, att mäsken börjar oxidera. Då försvinner en stor del av antioxidanter, som behövs för att få en bra smakhållbarhet av ölet. Man för prova sig fram. Vi har dock inte märkt någon påverkan på smakhållbarheten efter att vi testat fördröjd mäskstart vid kall inmäsk upp till 10 timmar.