Om man vill brygga ett alkoholsvagare öl går det utmärkt att öka upp satsstorleken i Brygg 52. Man utgår från maximal maltgiva på 13 kg och 52 liter bryggvatten. Vid beräkningen i BeerSmith anger man önskat batchstorlek t.ex.78 liter. När receptet är klart har BeerSmith beräknat mängden lakvatten som behövs för satsen, det kan exempelvis bli 46 liter lakvatten. 46 liter lakvatten i Brygg 52 där det redan fyllts på 52 liter bryggvaten kommer att ge en mindre översvämmning i bryggeriet. Hur lösa detta?
Minska lakvattenmängden som ska användas vid lakningen till ca 22 liter, det får plats i maltröret vid batchlakningen och i grytan efter lakning. Resterande mängd vatten 46-22= 24 liter kokas upp och kyls ner och fördelas på de jäsfat man ska använda för satsen. I exemplet med 78 liter blir det tre jäsfat som vardera får 8 liter vatten. Sätt på locken och lagra svalt tills bryggningen är klar, då fylls faten upp till 26 liters nivån med den kylda vörten.
Vi gjorde 78 liter ”Säby Folköl” på detta sätt. OG efter spädning i jäsfaten blev 1,043 och FG blev 1,011 vilket gav alkoholstyrka på 4,2%
Vill du importera bryggschema och recept på 78 liter från BS till Brew med Brygg 52, fungear import av program som vanligt medan det krävs lite handpåläggning när det gäller importera receptet. Under bryggverksval- bryggverksval väljer du tillfälligt ’annat’ och skriver in batch vol 78. Gå sedan till Recept och importerar receptet. (Om bryggverksvalet varit Brygg 52 med batch vol 52 vid import av receptet hade brew räknat om givorna för att passa till en 52 liters batch) Efter importen justerar du i Recept, Batch vol till 52 och Lakvatten till 22 liter, därefter godkänn. Slutligen går du tillbaka till Bryggverksval och justerar tillbaka till Brygg 52, och trycker godkänn.